Pin it

keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Laminaattia lattiaan

On kuulkaas tullut pistosaha tutuksi. Ja muutkin asiaan kuuluvat härvelit.

Sisustusopintoihin sisältyy nimittäin myös sisäpintojen käsittelyä. Ensimmäiset pari kertaa puuhailimme laminaatin asennuksen parissa. Ihan aluksi tutuistuimme työkaluihin (kyllä, ainakin meikäläiselle tuiki tarpeellista :), laminaatin ominaisuuksiin ja yleisiin asennukseen liittyviin määräyksiin. Mutta suurimman osan ajasta käytimme toki itse tekemiseen - niinhän sitä kuitenkin vain oikeasti oppii, tekemisen ja kokemuksen kautta. 

Ensimmäiseen harjoittelutilaan asensimme vaalean vinyylikorkkilattian (samantyyppinen kuin tämän malliston lattia, väri CW 877). Vinyylikorkkilattian etuja ovat mm. että se on pehmeä ja mukava, hiljainen, lämmin ja helppo pitää puhtaana. Lattia tuntuikin pehmeämmältä kuin perinteinen laminaatti, ja korkkipohja myös vaimentaa mukavasti. Tosin korkkipohjasta johtuen laudat eivät liikkuneet alustalla niin jouhevasti, mutta asennus oli kokonaisuudessaan kuitenkin helppoa - ihan näin ensikertalaisellekin :) Lautojen leikkaaminen onnistui ihan perinteisellä käsisahalla. Lautojen saumat jäivät hyvin näkymättömiksi, joten lopputuloksen voi sanoa olevan saumaton, vaikka ihan valmiiksi noita harjoitustilojen lattioita ei nyt laitetukaan :)

Muistiin jäi seuraavaa:

  • välineet (kuten kiilat, asennusrauta, lyöntipalikka, vasara, rullamitta, pistosaha/käsisaha, KYNÄ suorakulma) pitää olla kunnolliset ja käden ulottuvilla
  • suunnittele ja mittaa huolella, mieti kuviointi (lautojen/laattojen saumat)
  • älä sahaa asennusmuovin päällä :D (kauheasti sotkua ja voi rikkoa asennusmuovin)
  • huolehdi, että ensimmäiset lautarivit lähtevät mallikkaasti liikkeelle - pienikin mittavirhe alkumetreillä kostautuu monenkertaisena loppumetreillä, joten kannattaa olla tarkkana
  • muista laittaa polvisuojat (polvet tulevat oikeasti melko pian kipeiksi enkä usko, että tässä on kyse vain iän tuomasta ominaisuudesta ;)

Ja sitten vähän kuvia peliin:
Toiseen tilaan tuli harmaa kivilattiaa muistuttava laminaatti (laattamallinen, pitkän sivun pituus noin 640 mm). Huomattavasti kovempaa kuin vinyylikorkkilattia. Leikkauksessa käytettiin pistosahaa. Asennus oli helppoa, vaikkakin asennuksessa joutui käyttämään yllättävän paljon lyöntipalikkaa ja vasaraa. Ei mennyt ihan tyyliin klik-klik. Lukkoponteissa on todellakin eroa - se tuli huomattua jo näinkin lyhyellä oppimäärällä. Voisin hyvinkin harkita tämäntyyppistä laminaattia esim. eteiseen (vaikka itse olenkin enemmän parketti- ja lankkulattiatyyppiä). Tai vaikka sitten tällaista Paradorin erikoiskuosista laminaattia nimeltä Castello. Laminaattivalikoimat ovat yhtä kaikki mielettömän laajat, joten jokaiselle löytyy varmasti jotakin.  Quick-step on suosittu ja heidän sivuiltaan löytyy myös lattian suunnitteluohjelma.

Ja vielä semmoinen huomio tähän loppuun, että laminaatin asennuksessa on aina tärkeää tutustua valmistajan asennusohjeisiin. Ne kun vaihtelevat toisistaan yllättävän paljon.

Vielä kun opin listojen laittamisen niin se on kuulkaas siinä. Ei vaineskaan, pitäis päästä harjoittelemaan vielä monen monta kertaa enemmän ennen kuin sitä uskaltaa vähänkään sanoa osaavansa tän homman. Täytyykin alkaa kartoittamaan lähipiiriä, kenen luo sitä voisi mennä auttelemaan (lue: harjoittelemaan) :D

Reipasta ja aurinkoista keskiviikkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...