Pin it

tiistai 10. heinäkuuta 2018

Lumoava Villa Mairea


Viime viikonloppu oli mahtava. Sain sellaisen annostuksen silmäkarkkia sisustuksen muodossa, että löysin sisältäni myös kadonneen innostuksen blogianikin kohtaan. Tuntuu hyvältä, sillä perustin blogini innostuksesta ja intohimosta sisustamiseen. Sisustamista olen jatkanut koko ajan, mutta tänne blogiin asti ideat ja ajatukset eivät jostain syystä ole siirtyneet. Mutta josko nyt. Olen ainakin toiveikas.

Mistä kaikki sitten lähti liikkeelle? Vietimme tyttöporukalla viikonloppua Porissa. Kohteina oli Ahlströmin ruukit, Villa Mairea ja asuntomessut. Ahltrömin ruukeista ja asuntomessuista tuonnempana, sillä Villa Mairea lumosi minut täysin. 

Olimme varanneet vierailun hyvissä ajoin. Tämä on siis tärkeä huomioida, sillä sisätiloihin pääsee tutustumaan vain varaamalla paikat ennakkoon. Meitä olikin paikan päällä liki 30 taiteen ystävää. Pieni kävelymatka Villa Maireaan oli osa tunnelman luomista. Villa Mairea sijaitsee rinteessä mäntyjen katveessa. Talo sulautuu ympäristöön kauniisti ja mäntyjen keskellä on mitä rauhoittavin tunnelma.  Opas kertoikin, että puun käytössä oli nimenomaan pyritty huomioimaan ympäröivät männyt. Kuin maisema olisi niin ulkona ja sisällä yhtä. Huokailin ihastuksesta.

Villa Mairea on rakennettu vuonna 1939 Maire ja Harry Gullichsenin edustuskodiksi. Arkkitehdit Aino ja Alvar Aalto saivat Villa Maireassa tilaisuuden vapaaseen ja kokeilevaan suunnitteluun.Talon muoto, erilaiset ikkunat ja parvekkeet, sisääntulon katos sekä puun käyttö oli viimeisen päälle mietitty. Kokeilevasta suunnittelusta toimii esimerkkinä mm. olohuoneen sivulle siirrettävät/avattavat ikkunat (kakkoskuvan isot alakerran ikkunat). Saimme kuulla, että ikkunat tosin eivät ole olleet kuin muutaman kerran auki, sillä innokkaat hyttyset valtasivat pian koko alakerran.

Talo ei ole veden äärellä, mutta sinne haluttiin tuoda vesielementti uima-altaan muodossa. Uima-altaan pohja ei ole tasainen, sillä eihän luonnossakaan mikään ole täysin tasaista. Liuskekivien käyttö, tumma pihasauna, pihakalusteet ja mänty saunan edessä istuivat kaikki hyvin yhteen. Uima-altaan solistessa rauhoittavasti, tuntui kuin olisi ollut ihan omassa kuplassa, kaukana kaikesta muusta. En olisi millään malttanut ja halunnut lähteä sieltä pois.

Sama tunnelma jatkui sisätiloissa. Jokainen yksityiskohta oli mietitty tarkkaan - oli se sitten lattiassa olevien lämmitysritilöiden ulkoasu/muoto tai portaikon kaiteet. Talo on edelleen suvun käytössä, joten sisätiloissa ei saanut kuvata. Talossa on paljon tuttuja klassikkokalusteita, ja näihin oli sulavasti yhdistetty taloon vartavasten suunniteltuja huonekaluja (kuten kukka-astiat) kuten myös rottinkikalusteita. Aino Aallolla on vahva ote taloon sisustuksen kautta. Matoilla ja talossa olevalla runsaalla taiteella saadaan taloon juhlava tunnelma. Sisustuksessa on käytetty paljon erilaista puuta erilaisessa muodossa, mutta silti kokonaisuus oli todella harmoninen. 

Lumoava. Valloittava. Ihastuttava. Klassinen. Tyylikäs. Ehdottomasti näkemisen ja kokemisen arvoinen. Lämmin ja vahva suositus visiitille.

Lisätietoja historiasta ja vierailuista Villa Mairean kotisivuilta.


2 kommenttia:

  1. Upea paikka! Kiitos vinkistä, että ennakkovaraus pitää olla :) Olisin itse porhaltanut paikalle ilman sitä. Toivottavasti suunnitelmani vierailusta toteutuu. Oli tarkoitus mennä heti, kun asuntonessut aukesivat, mutta retki Taidekeskus Salmelaan vei voimat.

    VastaaPoista
  2. Taidekeskus Salmela on meidän ensi vuoden listalla :) Aloitettiin ystävien kanssa heti suunnitella ensi vuoden asuntomessureissua :D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...